Kinderorthopedie

Kinderorthopedie

 

Kinderorthopedie is een van de specialiteiten binnen Loopcentrum. Ruim 500 kinderen van 2 t/m 17 jaar worden behandeld voor uiteenlopende klachten. De werkmethode van Loopcentrum is er op gericht om met behulp van correctie- en therapiezolen de stand en het bewegen van het kind tijdens de groeiontwikkeling te beïnvloeden.

Bij Loopcentrum staat het kind in zijn ontwikkeling centraal. Zij hebben te maken met groei en vaak fysieke belasting door sport. Kinderen hebben niet altijd klachten, ook wanneer er  scheefstand en of vergroeiing in de rug aanwezig is. De kinderen ervaren geen problemen bij extreem doorzakken van de voetbogen. Het is dan ook erg belangrijk dat onze behandelaars veel klinische ervaring hebben om te kunnen beoordelen op hun ontwikkeling.

De meeste kinderen worden verwezen door huisartsen en kinderfysiotherapeuten. Steeds vaker worden de kinderen via de orthopeden en revalidatieartsen verwezen. Het gaat vaak om beperkingen bij staan en lopen waardoor er coördinatie-problemen ontstaan. Vaak wordt er met andere hulpverleners samengewerkt, zoals manueel therapeuten om de ontstane disbalans van de spieren positief te beïnvloeden.

Klachten bij verschillende indicaties
Asymmetrie- en coördinatieprobleem bij staan en lopen / beenlengte verschil in combinatie met bekkentorsie / doorgezakte voetbogen / hakpijn zoals bij het Sever syndroom / hypermobiliteitssyndroom / scoliose en rugklachten / standsafwijkingen door groeistoornis / knieklachten zoals bij Osgood Schlatter /heupklachten zoals Pertes of bij dysplasie / O-been of X-been stand / spierblessures door combinatie van factoren.

Mobiliteit van de gewrichtsbanden
Teveel elasticiteit van de banden veroorzaakt disbalans van het voetskelet. De stand van een kindervoet zal zich zelf oprichten wanneer er prikkels zijn die de spieren in staat stellen om de voet bij staan en bewegen op te richten. Bij teveel elasticiteit zijn de lengte en vooroverbogen doorgezakt en de spieren aan de binnenzijde van het onderbeen minder ontwikkeld. Deze situatie komt veel voor bij Hypermobiliteit van alle banden en elastische vezels in het lichaam. De mobiliteit wordt gemeten onder een aantal criteria zoals de methode van Brigton. De mate van mobiliteit wordt bij Loopcentrum gebruikt om de stabiliteit en stevigheid van de correctie- / therapiezool te bepalen.

De spieren
Door een verkeerde stand van de voet ontwikkelt de achtervoet zich niet goed en heeft dat gevolgen voor de stand van de knie en heup. Vaak in combinatie met een scheefstand van de heup worden sommige spiergroepen niet goed ontwikkeld en wordt er te veel spanning op diverse banden en pezen veroorzaakt. Hierdoor ontwikkelen de kinderen zich niet symmetrisch en is het wachten op klachten en blessures bij sport.

Hakpijn

Sever syndroom
Deze aandoening komt voor bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar die tijdens de groeifase veel aan sport doen. De hak aan de achterkant is erg pijnlijk bij belasten en aanzetten tot afzetten van de voet. Vooral kinderen die hypermobiel zijn hebben meer kans om deze pijnlijke aandoening te krijgen. Enkel sporten waar deze aandoening veel voorkomt is voetbal en tennis. Loopcentrum is gespecialiseerd in het behandelen van deze aandoening zodat de kinderen kunnen blijven sporten

Verwijzing

De kinderen worden door huisartsen en kinderfysiotherapeuten. Via de Orthopeden en Revalidatie artsen worden de kinderen gecondenseerd. Het gaat vaak om beperkingen bij staan en lopen er coördinatie problemen ontstaan. Vaak werd er met andere hulpverleners samengewerkt, zoals manueel therapeuten om de ontstane disbalans van de spieren positief te beïnvloeden.

HET SKELET

Het skelet geeft ons vorm en is de basis van debanden en spieren enorme gegroeid zijn. In de eerste jaren is het skelet nog niet volgroeid en ontwikkeld deze deur tot een volwassen lichaam van 21 jaar. Tijdens de groeiperiodes is er een disbalans tussen bot groei en soms verkorte spiergroepen die bewegen moeilijk kunnen maken.

WIST JE DAT

Twee voeten hebben samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes die ruim een kwart liter vocht per dag afscheiden.