Wat is hypermobiliteit

Wat is hypermobiliteit?

 

Hypermobiliteit is een aandoening in het bindweefsel. Deze afwijking in het bindweefsel is merkbaar in de gewrichtsbanden, pezen en de huid. De banden en pezen in het lichaam zorgen voor stabiliteit bij steun en bewegen van het lichaam. Wanneer de stabiliteit rondom de gewrichten onvoldoende is kan het gewricht gedeeltelijk of geheel ontwrichten. Door de verminderde stabiliteit in de gewrichten moeten de spieren harder werken waardoor de pezen en spieren overbelast raken.

Lees hier uitgebreide informatie over hypermobiliteit

Klachten

oor de hoge mate van beweeglijkheid ervaren mensen met hypermobiliteit chronische klachten op het gebied bij staan, liggen en lopen. Het kapsel rond de gewrichten voorziet niet in voldoende stevigheid waardoor de spieren en pezen met extra kracht moeten compenseren. Door de verhoogde spieractiviteit wordt ondermeer pijn bij de aanhechting van spieren ervaren. Een aantal voorkomende klachten zijn: gewrichtsklachten van enkels, voeten, tenen en knie, rug, schouder en nek klachten. Ook de elleboog, pols, vingers en duimklachten komen vaak voor. Eveneens kan je makkelijker blauwe plekken krijgen op armen en benen door stoten of intensieve druk. De spieren dienen als natuurlijke compensatie bij over beweeglijkheid. Hierdoor zijn de pezen en aanhechtingspunten meer belast waardoor het botvlies rond de aanhechting van de pees pijnlijk aanvoelt. Enkel klachten die eveneens voorkomen bij hypermobiliteit:

Dislocatie of subluxatie in meer dan een gewricht Beenvliesontsteking van een gewrichtsknokkel Peesschedeontsteking Slijmbeursontsteking Hielspoor Blauwe plekken op armen en benen Heupdysplasie Overmatig rekbare huid Hernia Bekkeninstabiliteit Baarmoederverzakking Hakpijn bij kinderen van 8-13 jaar

Soorten hypermobiliteit

De chronische aandoening is een erfelijke afwijking van het bindweefsel en kan je grofweg in twee groepen verdelen o.a. gegeneraliseerde hypermobiliteit en hypermobiliteitssyndroom. Bij de eerste groep vind je overbeweeglijkheid van 1 of meer gewrichten waarbij er geen klachten worden waargenomen. Bij de tweede groep vind je overbeweeglijkheid van 1 en meer gewrichten waar wel klachten worden ervaren.