Kinderschoenen

Kinderschoenen

 

In onze westerse wereld hebben wij schoenen nodig om onze voeten te beschermen tegen de weersomstandigheden en scherpe voorwerpen. Bij een normale stand van de voet dient de schoen ervoor om de afwikkeling zo soepel mogelijk te laten verlopen. De hiel moet wel wat steun geven om de schoen in de juiste stand te houden. Klittenband sluiting is voor de kinderen praktisch, maar heeft vetersluiting de voorkeur. Maximale bewegingsvrijheid in de schoen is goed voor de ontwikkeling van de voet.

Stevige schoenen

Als de voet een extreem doorgezakt gewelf heeft en door deze stand de hiel of knie naar binnen gaat staan heeft het zin om steviger schoenen te kopen. De schoen moet dan een steviger contrefort hebben waardoor de stand tijdens staan en lopen wat ondersteund. Het is niet zo dat door steviger schoenen het looppatroon of de stand zal verbeteren. De schoen zal de voet niet beter laten groeien.

Gebruik van therapiezolen

Als de kindervoet een extreme stand ontwikkeld is dat een teken van instabiliteit van de gewrichtsbanden in combinatie met de onderbeen spieren. Deze spieren worden niet meer goed gebruikt en missen de kracht waardoor de coördinatie bij staan en lopen vaak asymmetrisch ontwikkelt.

In combinatie met de therapiezolen en steviger confectie schoenen worden de meeste problemen verholpen.

Werkwijze steun/therapie zolen

Alle correctie / therapiezolen worden over een belast aangemeten gips mal gemaakt en wordt met een materiaalmix de dynamiek van de voet beïnvloed. Het eindproduct is een individueel gemaakt hulpmiddel waarin 5 criteria zijn verwerkt:

Corrigeren
Ondersteunen
Redresseren
Stabiliseren
Dynamiek

Semi-orthopedische schoenen

Wanneer er meer steun en correctie uit de schoen moet komen komt het voor dat wij semi-orthopedische schoenen moeten adviseren. Dit zijn in serie gemaakte speciaal schoenen waar wij meer stabiliteit in kunnen laten aanbrengen. Samen met onze leveranciers hebben wij een ruime keus van modellen en kleurcombinaties. Deze schoenen worden voor een groot deel uit de basisverzekering vergoed wanneer de verwijzing van een orthopeed, revalidatiearts of door een reumatoloog wordt voorgeschreven.