Voetklachten

Voetklachten

Staan en loopproblemen zijn vaak in oorsprong te herleiden naar de voettypen. De meest voorkomende voettypen zijn:  normale voet, platvoet en holvoet. Dit zijn de meest voorkomende voettypen echter zijn er allerlei tussenvormen denkbaar met hun eigen klachten. In feite is iedere voet toch weer net iets anders en moet deze dus ook eerst goed bekeken worden, alvorens er een oplossing kan worden aangeboden.

Normale voet

Een normale voet behoeft een schoen die op alle plaatsen voldoende ondersteuning en demping biedt, maar geen extra correctie nodig heeft.

Platvoet

De platvoet kenmerkt zich door een extreem naar binnen knikkende enkel, overmatige pronatie. Elke voet proneert van zichzelf al enigszins, maar bij platvoeten gaat het echt om overmatige pronatie, waarbij de persoon als het ware aan de binnenkant naast zijn schoenen loopt. Platvoeten zijn slappe voeten, ze hebben daarom een stevige schoen nodig die het kantelen van de enkel tegengaat.

Holvoet

Bij een holvoet, oftewel en voet met een hoge wreef, staan zowel het hielbeen en de middenvoet omhoog. Dit type voet is tamelijk stug en bezit weinig natuurlijke veerkracht. Veel schokdemping is dus gewenst.